Ticaret Liseleri kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu ticaret, muhasebe, maliye, kooperatifçilik, pazarlamacılık, turizm, bankacılık, sekreterlik vb. iş alanlarında görev yapacak nitelikli insan gücünü yetiştiren; öğrencileri iş hayatına ve yüksek öğretime hazırlayan ortaokul üzerine 3 yıl öğretim süreli meslek liseleridir.
Malatya Ticaret Meslek Lisesinde kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu muhasebe hizmet alanında görev alacak veya kendi başına iş yapabilecek nitelikli insan gücü yetiştirilmektedir. Malatya Ticaret Meslek Lisesinin ilk iki yılında okulun derslik, atölye ve laboratuarında liselerde okutulan genel bilgi dersleri ile birlikte ağırlıklı olarak muhasebe, bilgisayar, daktilografi, ekonomi, hukuk, maliye, beşeri münasebetler ve turizm derslerine ilave olarak öğrencilere ilgi ve kabiliyetlerine göre seçecekleri derslerle mesleğe geçiş ve mesleğe yönlendirme eğitimi verilmektedir. Üçüncü sınıfta öğrenciler 3308 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda uygulamalı eğitim gördükleri ve iş ve hizmet alanlarına göre; haftada iki gün okulda teorik eğitim görmekte ve öğrenci iken iş hayatı ile tanışmaktadırlar.
Beceri eğitimi için iş yerlerine gönderilen öğrencilere iş yerlerince karşılıklı olarak imzalan sözleşme ile asgari ücretin en az %30’u oranında ücret ödenmekte ve Bakanlığımız tarafından da sigortaları yapılmaktadır.
Öğrenciler aldıkları teorik ve pratik eğitimle bilgisayar kullanabilen, iş alanında karşılaşılan problemleri çözümleyip iyi iş ve insan ilişkileri kurabilen nitelikli meslek elemanı olarak yetişirler.
Mezunlar özel ve kamu kurumlarında geniş iş imkanlarına sahip oldukları gibi kendi iş yerlerini kurup çalışabilirler.Ticaret Meslek Liseleri 3. yıl sonunda Meslek Yüksek Okuluna direkt geçiş yapabileceklerdir.